ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΣΤΗΝ ΖΩΗ.

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2007

Γκρεκάνοι, Grecia Salentina, Magna Grecia!... με μια μουσική ματιά.

Γυρίζοντας προχθές το βράδυ στο σπίτι άκουγα δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο το βράδυ όπως και το ραδιόφωνο της ΝΕΤ μπορεί να γίνουν μεγάλη έκπληξη, ακούω λοιπόν ένα τραγούδι ιταλικό, και λίαν ξεσηκωτικό το οποίο δυστυχώς δεν πρόλαβα να ακούσω την παρουσίαση του αλλά για καλή μου τύχη στην συνέχεια η εκφωνήτρια ανάφερε ότι το συγκεκριμένο τραγούδι είναι ένα εργατικό τραγούδι και η εκτέλεση του ήταν από ένα συγκρότημα που συλλέγει τραγούδια κυρίως από τον Ιταλικό νότο και με επίκεντρο τις ελληνόφωνες περιοχές. Με το που φτάνω στο σπίτι αρχίζω την ανασκαφή στα cd μου και πολύ εύκολα βρίσκω ένα cd των Γειτονία ή Ghetonia από το Σαλέντο, χωρίς πολύ σκέψη βάζω το 5, το kalinifta, και παράλληλα ανοίγω το computer και αρχίζω να ψάχνω, πολύ γρήγορα βρίσκω τον τίτλο του τραγουδιού που άκουσα στο ραδιόφωνο και έγινε η αφορμή γι αυτή την ανάρτηση. Επρόκειτο για το Sciur Padrun ένα εργατικό τραγούδι από την Βόρεια Ιταλία που το τραγουδούσαν οι εργάτριες στους ορυζώνες. H παρακάτω εκτέλεση είναι από την Αnna Identici

έτσι λοιπόν το συγκεκριμένο τραγούδι με πήγε από τον βορά στον νότο να θυμηθώ τραγούδια που είχα να ακούσω χρόνια και επίσης να με κάνει να επιθυμώ διακαώς ένα ταξίδι από την Νάπολη μέχρι την Σικελία, και με επίκεντρο το Salento και την Calabria, να μείνω στα χωριά όπου οι Γκρεκάνοι αντιστέκονται σε όλες τις μελέτες περί αφανισμού της διαλέκτου τους και μιλούν ακόμα Griko - Γκρεκάνικα και φυσικά εξαιτίας ενός, δύο ή μερικών δεκάδων ανθρώπων γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια διάσωσης της πολιτιστικής τους ταυτότητας. KΑΛΥΝΗΦΤΑ Τι έν΄γλυτσέα τούση νύφτα τι εν΄ώρια τσ εβώ ε πλώνω πενσέοντα σ εσένα τσ' ετού μπει στη φενέστρα σου αγάπη μου της καρδίας μου σου 'νοίφτω τη πένα. Εβώ πάντα σ' εσένα πενσέω γιατί σένα φσυχή μου 'γαπώ τσαι που πάω που σύρνω που στέω στη καρδιά μου πάντα σένα βαστώ Καληνύφτα σε 'φήνω τσαι πάω πλάια σου 'τι 'βω πίρτα πρικό τσαι που πάω που σύρνω που στέω στη καρδιά μου πάντα σένα βαστώ. Ακούστε και το Is oriamu, ένα τραγούδι που με αγγίζει στην καρδιά... από το φεστιβάλ "Οι Έλληνες συναντούν τους Έλληνες" (Φεβρουάριος 2007) με τον Roberto Licci και τους Εncardia. Απλά να σημειώσω ότι η μικρή έρευνα που έκανα, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Roberto Licci είναι ένας από αυτούς που κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια στην διάσωση των γκρεκάνικων, έλληνας από το Salento που σχεδόν του απαγορευόταν να μιλά γκρεκάνικα διότι μόνο με τα ιταλικά θα μπορούσε να προοδεύσει στην ζωή του... E mmu sirni e kardia na su miliso Fse ci-ppu 'vo kratenno 'sti fsichi Ma su kanoscio fissa mes ta-ammaddia-mmu Ce olo to pansieri-mmu tori Eleune t’ ammaddia-mmu ka se recina Sto petto-mmu grammeni ‘se vasto Ce passio nifta to mussai-ssu t’ orio Ess’ ipuno, jelonta, to toro Ce ‘mpizzikata a fiddha tis kardia Ce ternasi sto jema-mu vasto Mia sikka ca mu fei tin amilia Ste mu skuriazi ammaddia, on e toro Ce l termasi ce sikka ce l lumera Mu sizi ghiani esu manexo Ce quai momento fse-su pao rotonta Sa ‘mbakkao fiuru pu jurei nero και η μετάφραση αυτού: Δεν θέλει η καρδιά να σου μιλήσει για κείνο που κρατάει μεσ' την ψυχή μα σαν κοιτάς εσύ μέσα στα μάτια την σκέψη μου διαβάζεις στην στιγμή. Λένε λοιπόν τα μάτια μου σε σένα βασίλισσα στο στήθος πως βαστώ και κάθε νύχτα την γλυκειά μορφή σου σε όνειρο χαρούμενο θωρώ. Και τρέμουνε τα φύλλα της καρδιάς μου και πυρετός στο αίμα μου κυλά σκοτείνιασαν τα μάτια και δεν βλέπω κι η ανάσα σου μου κόβει την μιλιά. Τον πυρετό, την φλόγα, το σκοτάδι μπορείς να διώξεις φως μου μόνο εσύ σ 'αναζητώ και ψάχνω την δροσιά σου σα διψασμένο μόνο γιασεμί. συνεχίζεται με τους GHETONIA, ENCARDIA, CANZONIERE GRECANICO SALENTINO κ.α. .... καλή ακρόαση ! θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Crazytourist1 και την Penny για την προθυμία τους να με βοηθήσουν να ανεβάσω τραγούδια γι αυτή την ανάρτηση από δικούς μου δίσκους. Ελπίζω στην επόμενη ανάρτηση να τα καταφέρω.

Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2007

Ερώτηση

Ακούω ένα cd που θα ήθελα, το επόμενο ποστ, να το συνοδεύσω με τραγούδια από το συγκεκριμένο cd, υπάρχει τρόπος? Οσο και αν έχω ψάξει στα γνωστά sites δεν βρίσκω τα τραγούδια που θέλω να ανεβάσω. Αν ξέρει κανείς ας αφήσει μήνυμα και τον/την ευχαριστώ εκ των προτέρων :)

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2007

blogo- παίχνιον... 2 σε 1.

Τις τελευταίες μέρες έχω λάβει δύο προσκλήσεις για παιχνίδια. H πρώτη ήταν από την άλλη Νατάσσα (sweetpotatonatassaki) για να σας δείξω την αγαπημένη μου κούπα, και η δεύτερη ήταν πάλι από την Νατάσσα και από την Κική (οneiromageiremata) για να σας δείξω αγαπημένα και χρήσιμα πράγματα. Ας αρχίσω από την κούπα ή μάλλον τις κούπες, καθημερινά πίνω ένα διπλό espresso σκέτο χωρίς ζάχαρη σε αυτή εδώ την κούπα που ήταν δώρο από την εταιρεία που αγοράζω τον καφέ, (αυτό είναι ένα από τα καλά του να ζεις σε παραμεθόριο περιοχή, δεν βρίσκεις ότι θέλεις, παίρνεις τηλ. δίνεις παραγγελία, σε ρωτάνε έχετε καφετέρια, λες όχι είναι για το σπίτι μου και για την δουλειά μου, μ αρέσει ο καφές σας αλλά δεν τον βρίσκω εδώ, αυτοί εκτιμούν ότι μπαίνεις στον κόπο κλπ κλπ και τσουπ σου στέλνουν και μία εξάδα φλυτζάνια μεγάλα και μία μικρά, την άλλη σου στέλνουν δείγματα από σοκολάτα κλπ κλπ... ) Καμια φορά τον χειμώνα, τις Κυριακές μ αρέσει να φτιάχνω μια μεγάλη κανάτα καφέ φίλτρου και να τον σιγοπίνω όλη την μέρα και τότε μ αρέσει να πίνω τον καφέ ή σ΄αυτή την κούπα επίσης αυτή είναι η αγαπημένη κούπα του άνδρα μου και αυτή του γιου μου. και πάμε τώρα στο δεύτερο παιχνίδι... σκέφτομαι τι είναι αυτό που θεωρώ αγαπημένο αντικείμενο ... ή δεν μου έρχεται κάτι στο μυαλό ή δεν αγαπάω τίποτα υλικό. Θεωρώ πολλά πράγματα χρήσιμα και απαραίτητα π.χ. αυτό σε αυτό το ευρετήριο μαζεύω πάνω από 10 χρόνια δ/νσεις και τηλέφωνα, και το ημερολόγιο είναι παντελώς απαραίτητο, διότι ένα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι... όσο για το κινητό ...δεν ήταν και δεν είναι απαραίτητο αλλά .... δεν υπάρχει αλλά, πάει σετάκι με τα κλειδιά. Στικάκια αποθήκευσης, μεγάλη εφεύρεση, ούτε cd ούτε δισκέτες, ούτε να κουβαλάς δεξιά και αριστερά το laptop. αλλά όχι δεν έχω αγαπημένα πράγματα, δηλαδή αν χάσω και κάτι δεν χάλασε ο κόσμος. Καλύτερα να μην είμαι τόσο απόλυτη, αν χάσω κάτι από τα παρακάτω ίσως στεναχωρηθώ λίγο τους δίσκους μου(και ήδη έχει συμβεί μια φορά) τα βιβλία μου τα cd μου και επίσης τα μικροπράγματα που μαζεύω από τα ταξίδια για την κουζίνα μου αυτά... με την σειρά μου θα ήθελα να προσκαλέσω την Πέννυ (πυξίδα) την Σοφία (red nights) η Σοφία την κούπα μας την έδειξε, ας μας δείξει τα αγαπημένα :) τους CrazyTourists και τον αγαπητό kitsomitso με το υπέροχο όνομα που έχει ρίξει μαύρη πέτρα τις τελευταίες μέρες.

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2007

Toυρλωτή. Εξαιρετικά αφιερωμένο σε natassaki. και manos S

Τα σχόλια τα αφήνω στους natassaki και manos s. Τουρλωτή στο διαδίκτυο. ;

Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2007

Μια πόλη ψάχνει απεγνωσμένα να βρει το καινούριο της πρόσωπο.

Αν και σκοπός μου ήταν να φτιάξω ένα ποστ για την Αθήνα και πως εγώ την βλέπω ως επισκέπτης, προέκυψε ένα σ/κ στο Ηράκλειο. Στο Ηράκλειο γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να αλλάξει η πόλη προς το πιο ανθρώπινο...ευτυχώς :) Η πλατεία με τα λιοντάρια καθώς και η 25ης Αυγούστου (ο δρόμος απο το λιμάνι που καταλήγει στα λιοντάρια) έχουν πεζοδρομηθεί. Το παλιό Ξενία κατεδαφίστηκε και γίνονται προσπάθειες ανάπλασης της παραλίας μέχρι το Παγκρήτιο στάδιο αλλά και σε πολλές άλλες γειτονιές της πόλης. Πάρτε μια φωτογραφική γεύση και βάλτε το Ηράκλειο στο ταξιδιωτικό σας πρόγραμμα. Εμένα πάντως το Ηράκλειο μ΄αρέσει, είναι μια πόλη χαρούμενη, ζεστή, με υπέροχο καιρό, πολύ καλά ξενοδοχεία, πολύ καλά εστιατόρια, πληθώρα από bar, clubs αλλά και σταθερή αξία σε όσους αρέσουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2007

H Aθήνα από την ματιά του επισκέπτη.

Η ερώτηση που μένετε, έδωσε τα εξής αποτελέσματα: Aθήνα 53% Ηπειρωτική Ελλάδα 7% Νησιωτική Ελλάδα 7% Εξωτερικό 30% (1% χάθηκε στον δρόμο ) απλά επιβεβαιώθηκε ότι οι περισσότεροι επισκέπτες του blog μου μένουν στην Αθήνα και έτσι λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω σιγά σιγά ένα ποστ και να σας δείξω τι αρέσει σε κάποιον επισκέπτη ή μάλλον η Αθήνα από την ματιά του επισκέπτη και όχι του μόνιμου κατοικου. Κατά τα άλλα, επειδή δεν βλέπω φως για ταξίδι, ευτυχώς που υπάρχουν τα βιβλία και το ιντερνετ και ταξιδεύω έτσι... προς το παρόν ταξιδεύω με το υπέροχο βιβλίο του Hugh Palmer "The most beautiful villages of the Loire"

Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2007

Κρήτη. Από την Σητεία στην Ελούντα. 2ο μέρος.

Συνεχίζοντας την διαδρομή που ξεκίνησα την προηγούμενη Κυριακή, φτάνουμε στο κόλπο του Μιραμπέλλου λίγο πριν τον Άγιο Νικόλαο, στην παραλία της Αμμουδάρας στον Άγιο Νικόλαο στον παραλιακό δρόμο , πάνω από την μαρίνα στην πανέμορφη λίμνη της πόλης και αν στρέψουμε την πλάτη μας στην λίμνη, από το ίδιο ακριβώς σημείο, η θέα προς το λιμάνι και φτάνουμε στον κόλπο της Ελούντα συνεχίζεται ...

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2007

Αιμοδοσία.

Χθες για πρώτη φορά έδωσα αίμα. Πάντα για διάφορους λόγους το απέφευγα (η αλήθεια είναι ότι φοβόμουν και δεν ήθελα να το παραδεχτώ) χθες όμως, κανένας από όσους λόγους είχα επικαλεστεί στο παρελθόν δεν συνέτρεχε και έτσι το έκανα, και δεν ήταν τίποτα, δεν πόνεσα καθόλου και ένοιωσα τουλάχιστον υπέροχα που δεν έμεινα στα λόγια του ... "πόσο σοβαρή υπόθεση για όλους μας είναι η αιμοδοσία"... Περισσότερες πληροφορίες στο αιμοπετάλιο μιά πολύ ενημερωτική σελίδα από μιά φοιτητική ομάδα εθελοντών αιμοδοτών.

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2007

Kρήτη. Από την Σητεία στην Ελούντα.

Πάντα είχα μια απορία, γιατί όλος ο κόσμος παίρνει άδεια το καλοκαίρι και ιδίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Χθές κάναμε μία βόλτα από την Σητεία μέχρι την Ελούντα. Κατά την διάρκεια της διαδρομής η θάλασσα ήταν τόσο ήρεμη που φάνταζε σαν λίμνη, ο καιρός τέλειος, 27 βαθμοί, μπορούσες μα μείνεις στον ήλιο χωρίς τις υστερίες με τα καπέλα τα αντηλιακά και το χρονόμετρο, κόσμος τόσος όσος πρέπει για να βρεις ένα από τα καλύτερα τραπέζια στο εστιατόριο, να βρεις πάρκινγκ εύκολα, να κάνεις μπάνιο στην καλύτερη παραλία χωρίς να κινδυνεύεις την στιγμή που σε μισοπαίρνει ο ύπνος να φας το μπαλάκι στο δόξα πατρί.... Και να μην μιλήσουμε για τις τιμές, που κατά πάσα πιθανότητα θα έχετε την ευκαιρία να μείνετε σε υπέροχα ξενοδοχεία σε τιμές που πληρώνει κάποιος τον Αύγουστο σε ξενοδοχείο 3 αστέρων ...και αν ... Αλλά ας αφήσουμε όοοολα τα παραπάνω και απλά να σας πω ότι η Κρήτη τον Απρίλιο τον Μάιο και τον Οκτώβριο είναι πανέμορφη, άπαιχτη, ασυναγώνιστη. Λυπούμαι που ο κόσμος που επισκέπτεται τον τόπο μου, που κατά κανόνα τον συμπαθεί έως και τον λατρεύει, χάνει αυτή την ομορφιά, της άνοιξης και του Οκτώβρη. Κατά την προσωπική μου γνώμη μ αρέσει ακόμα περισσότερο τον Οκτώβρη γιατί απλά είναι καλοκαίρι ακόμα. Απολαύστε λίγο από την διαδρομή. Αφήνοντας την Σητεία Η θέα από την Μυρσίνη ανατολικά προς τον Κάστελα Η θέα από την Μυρσίνη δυτικά προς το Μόχλος και το Μιραμπέλλο... Η Παναγία στην Μυρσίνη και από την Μυρσίνη μέχρι το Ίστρον συνεχίζεται...(και αυτό...)

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2007

Soller, Mallorca.

Όταν ο ταξιδευτής φτάσει στο σημείο που θα δει αυτή την πινακίδα είναι σίγουρα στο ομορφότερο μέρος του νησιού και σε ένα απο τα ομορφότερα της Μεσογείου. Σήμερα θα στρίψουμε αριστερά να πάρουμε τον δρόμο για το πανέμορφο και κουκλίστικο Soller αλλά και το επίσης όμορφο επίνειο του το Port Soller. Ο δρόμος είναι είναι λίγο κουραστικός αλλά η θέα αποζημιώνει. Οταν πια τελειώσει η ανηφόρα και βρεθείς σε ένα στενό δρόμο με την πινακίδα Soller δεν ξέρεις ότι μόλις στρίψεις και κατηφορίσεις τον δρόμο, θα βρεθείς μπροστά σε ένα μαγικό πίνακα της φύσης. φωτο από flickr / WhiteGoldWielder Ένα δάσος από λεμονιές και πορτοκαλιές, σε χωράφια απίστευτα καθαρά με όμορφες περιφράξεις ή τράφους, με ωραίες ταμπέλες, που φανερώνουν αγρότες μερακλήδες που αγαπάνε τον τόπο τους, και εκεί μέσα είναι το Soller, μια κωμόπολη που μαζί με το Port Soller και το Fornalutx αριθμούν 13.000 κάτοικους. Το Soller είναι χτισμένο στην ενδοχώρα της περιοχής και είναι περίπου 3 km από το Port Soller. Oι κάτοικοι ζουν από τον τουρισμό ή καλύτερα από τον αγροτουρισμό και τα λεμόνια. Σπίτια όμορφα ανακαινισμένα μέσα σε πανέμορφους κήπους έχουν μετατραπεί σε ξενώνες αγροτουρισμού. To Soller με το Port Soller αλλά και με την Palma συνδέονται με τραίνο το TrenSoller με τον γιό μου κάναμε την διαδρομή μέχρι το Port Soller και αν και πολύ σύντομη ήταν πολύ όμορφη. Το τραίνο φθάνοντας στο Port Soller προχωρά κατά μήκος της παραλίας και είναι όντως καταπληκτικά. photo by turkinator / flickr Να μην ξεχάσω, αν βρεθεί κάποιος στο Soller πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει τα παγωτά που φτιάχνει μια βιοτεχνία η "Sa Fabrica De Gelats" από τα πιο νόστιμα που έχω ποτέ γευθεί. Eπίσης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και οι Κήποι και μια λίστα που βρήκα στο διαδίκτυο με τις γιορτές: Fiestas and fairs January, Eve of St. Anthony Abad (17 January) and St. Sebastian (20 January). Bonfires, dancing and traditional songs. February-March, Sa Rua – The Carnival procession and Sa Rueta for the children. Full of colour and joyful dances. Holy Week, March-April. Religious processions on Maundy Thursday an Good Friday evening. Celebration of the Resurrection With a morning procession on Easter Sunday May. Second week – Sa Fira and Es Firó. In Sóller and the Port, traditional fiestas of Moors and Christians. Dancing, exhibitions, concerts. June, Fiestas of St. John (24 June) and Fiestas of St. Peter (29 June) in Sóller Port. July, 15th. Eve of our Lady of Carmen; at dusk, a beautiful procession of boats across the Bay of Sóller. July, International Folkloric Festival. August, 15th. Fiestas of the Patron Saint of Biniaraix. August, 24th. Fiestas of St. Bartholomew, the Patron Saint. Markets Municipal market: from Monday to Saturday from 9 am to 1 pm. Travelling market: on Saturdays between 8 am and 1 pm. Συνεχίζεται.... Επόμενος σταθμός η DEIA.