ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΣΤΗΝ ΖΩΗ.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

28η Οκτωβρίου.

Ο γιός μου είναι 4,5 χρονών και ενόψει της σχολικής (προνήπιο :-)) γιορτής του νηπιαγωγείου έχουμε κάνει παρέα μια μίνι έρευνα στο internet για το τι γιορτάζουμε μεθαύριο και μ' αυτό τον τρόπο έκανα πολύ πιο ευχάριστη την κουβέντα μας, άλλωστε εκτός το ποιηματάκι που είχε να μάθει για να πει στην γιορτή, μας είχαν ενημερώσει ότι θα τραγουδήσουν τα παιδιά το "Βαζει ο Ντούτσε την στολή του" και το "Κορόιδο Μουσολίνι" και σκέφθηκα ότι μάλλον που θα ήταν πολύ πιο καλό για τα αυτιά του παιδιού να ακούει την Βέμπο και τον Γούναρη παρά εμένα ...
Μ' αυτά και μ'αυτά και μετά από πολύ ψάξιμο βρήκα ένα πολύ καλό (κατα την γνώμη μου ) βίντεο για τον Ελληνοιταλικό πόλεμο από το αρχείο του Πολεμικού μουσείου. Είδα το βίντεο με προσοχή δύο φορές και οφείλω να παραδεχθώ ότι μερικά πράγματα τα μάθαινα πρώη φορά.
Αυτό που με εντυπωσίασε, συγκλόνισε, δεν ξέρω πως να το πω, είναι ότι δεν είχα ιδέα για τον άνθρωπο αυτόν που ηγήθηκε της 8ης μεραρχίας τον Χαράλαμπο Κατσιμήτρο.
Ο Άνδρας, ο σύγχρονος Λεωνίδας όπως τον περιγράφει στον άρθρο του στην Καθημερινή ο Γ. Μαλούχος, που διέτεξε άμυνα μέχρις εσχάτων στο Καλπάκι, παρά τις εντολές για οπισθοχώρηση που είχε λάβει από το Γενικό Επιτελείο. Με την ηρωική αντίσταση στην ιταλική επίθεση στο Καλπάκι, συντέλεσε τα μέγιστα στην νίκη της Ελλάδας απέναντι στον Ιταλικό Στρατό.***
Επίσης βρήκα και ένα πολύ ενδιαφέρον μουσικό αφιέρωμα από το blog του Ν. Ραυτόπουλου
Χρόνια πολλα σε όσους γιορτάζουν σήμερα και εύχομαι να βρεθεί ένας Κατσιμήτρος για την Ελλάδα, διότι κάθε μέρα που περνάει νοιώθω ότι οδηγουμαστε στον πάτο και δυστυχώς ο πάτος δεν έχει πάτο ....αλλά και μόνο που ξέρω ότι 70 χρόνια πριν υπήρξε άνθρωπος που λάμβανε τέτοιες αποφάσεις με, με ορθή κρίση με πατριωτισμό, με τόλμη με κάνει να αισιοδοξώ ότι ίσως να υπάρχει κάπου ένας πραγματικός ιδιοφυής ηγέτης για την χώρα μας.
*** Αναρωτιέμαι ...είναι δυνατόν να έχουμε γίνει τόσο κότες μέσα σε τόσα λίγα χρόνια?
*** Οποιος έχει την διάθεση θα του ήμουν ευγνώμων αν μου αναγνωρίσει την μουσική επένδυση στο video αυτό

9 σχόλια:

KitsosMitsos on 26 Οκτωβρίου 2009 στις 10:27 μ.μ. είπε...

Όμορφο να ψάχνεις και να βρίσκεις, ειδικά όταν η αφορμή είναι κάτι τόσο καλό...
Καλησπέρα

Natassa on 27 Οκτωβρίου 2009 στις 5:00 μ.μ. είπε...

έτσι είναι αλήθεια ...το καλύτερο ψάξιμο για ένα παιδάκι που θέλει να μάθει τα πάντα :-)

eleni on 28 Οκτωβρίου 2009 στις 3:09 μ.μ. είπε...

Νατάσσα,συγκλονιστική η ιστορία του αξιωματικού Χ. Κατσιμήτρου,ούτε που την ήξερα.Το ίδιο αφιέρωμα διάβασα και στις "συνταγές καρδιάς",μπράβο σας για το όμορφο αφιέρωμα.
Από μικρά τα παιδιά είναι καλό να γνωρίζουν τις ένδοξες και ηρωικές σελίδες της ιστορίας μας.
Φιλιά!

Για τη μουσική που ρωτάς,δηλώνω άγνοια-σε εμβατήριο δε φέρνει;

Natassa on 28 Οκτωβρίου 2009 στις 3:46 μ.μ. είπε...

@eleni
ευχαριστώ πρώτα απ ολα που έκανες τον κόπο να το ακούσεις, ναι σίγουρα είναι εμβατήριο, μαρς,
αλλά δεν ξέρω ποιού είναι και ο γιός μου έχει τρελλαθεί μ αυτό και μου το ζητά συνέχεια!
Ναι η αληθεια είναι ότι είναι συγκλονιστική ιστορία όπως φυσικά και αυτή του Δαβάκη, αλλά δεν βρήκα αρκετά στοιχεία για να μπορέσω να γράψω κάτι και είναι κρίμα να μην ακούμε στα εκατοντάδες αφιερώματα έστω μία αναφορά σ αυτά τα δύο ονόματα ....
Πάω να διαβάσω το blog που μου προτείνεις !

Γιάννης Καραμήτρος on 30 Οκτωβρίου 2009 στις 11:24 π.μ. είπε...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντίσταση της χώρας μας ήταν αξιοθαύμαστη αλλά έχω μία ένσταση όσον αφορά τον Στρατηγό Κατσιμήτρο και τον κάθε Στρατηγό μιας και αυτοί δίνουν εντολές και δεν πολεμάνε χέρι με χέρι με τον εχθρό ή ακόμα χειρότερα δεν τρώνε τις βόμβες του όπως οι απλοί στρατιώτες.

Natassa on 30 Οκτωβρίου 2009 στις 5:54 μ.μ. είπε...

@ioannisK
αναμφισβήτητα ήταν μία στρατιωτικη εφυία όμως και δεν ήταν κανείς στρατηγός πίσω από ένα γραφείο με μπάνιο με χρυσές βρύσες, σε μια σπηλιά στο Καλπάκι ήταν .... είχα την τύχη να ακούω ιστορίες απο τον παπού μου ο οποίος ήταν έφεδρος και είχε φύγει από την Κρήτη στις 16 Αυγούστου του 1940 για τα ελληνοαλβανικά σύνορα ο οποίος μου μιλούσε συχνά για τις αποφάσεις που λάμβαναν και πως πηγαιναν κόντρα στις κεντρικές εντολές κλπ ....
είναι λίγο περίπλοκο αλλά σίγουρα τους θαυμάζω ...

Γιάννης Καραμήτρος on 30 Οκτωβρίου 2009 στις 5:59 μ.μ. είπε...

Θέλησα να σχολιάσω στα ποστς σου για τον Λίβανο, που δεν έχω πάει και θέλω να πάω πάρα πολύ, αλλά δεν βρήκα τον σύνδεσμο για να σχολιάσω οπότε το κάνω εδώ.

Natassa on 30 Οκτωβρίου 2009 στις 6:45 μ.μ. είπε...

καλέ που είναι τα σχόλια ?...
για δες έστι?
http://natassastravels.blogspot.com/2008/01/blog-post_25.html#comments

Natassa on 30 Οκτωβρίου 2009 στις 6:47 μ.μ. είπε...

ή έτσι ?

http://natassastravels.blogspot.com/2007/08/blog-post_3252.html